czwartek, 5 grudnia 2013

Ciasto blondynki


Jakiś czas temu robiłam Brownie (link do przepisu tutaj), więc przyszedł czas i na blondie ;) Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, słodkie, dość zbite i lekko się ciągnie, w smaku trochę przypomina batona, a nie ciasto. Do tego warstwa cynamonu i kawałki białej czekolady, a na wierzch lekko mleczna glazura…

BLONDIE Z CYNAMONEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki (na formę 32x22cm)
300g mąki
170g masła
220g cukru
110g brązowego cukru
2 jajka
1 żółtko
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
150g białej czekolady

Dodatkowo:
łyżka cukru
łyżka brązowego cukru
łyżka cynamonu
I jeszcze:
75g cukru pudru
1-2 łyżki mleka

Masło ubić na puszystą masę, wymieszać z cukrami, a dalej z jajkami i żółtkiem. Do maślanej mieszanki dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać na wolnych obrotach miksera, a następnie dosypać posiekaną białą czekoladę. Ciasto podzielić na pół, jedną część wyłożyć do natłuszczonej formy, posypać cynamonem z cukrami i na to wyłożyć drugą część. Piec w temperaturze 160°C z termoobiegiem przez około 20 minut (do suchego patyczka). Potem ostudzić. Mleko wymieszać z cukrem pudrem, otrzymaną glazurą polać ciasto. I to już, można jeść ;)
Przepis od Sally ;)



Wpis dołącza do akcji:

4 komentarze:

  1. Musze w końcu zrobić jasną wersję brownie :)
    Wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja się długo zbierałam do zrobienia blondie, więc chociaż Ty nie zwlekaj ;)

      Usuń