poniedziałek, 30 grudnia 2013

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą


Czy czasami macie dosyć mięsa? Mi zdarza się to baaardzo rzadko, jestem zdecydowanym mięsożercą, ale czasami rzeczywiście nie mam ochoty na żadnego kotleta. Wtedy na obiad często jem makaron w wegetariańskiej wersji – sami zobaczcie :)

sobota, 28 grudnia 2013

Sałatka z rukolą i łososiem


Po świętach ledwo się ruszałam (choć już zdołałam spalić część kalorii i nie jest najgorzej ;)), więc absolutnie nie mam ochoty na ciężkie potrawy. Przygotowałam więc jedną z moich ulubionych sałatek, bardzo bogatą w smaku. Polecam :)

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Tort makowy


Jeśli nie przepadacie za makowcem, ale chcecie, żeby mak pojawił się na świątecznym stole, przedstawiam Wam rozwiązanie: tort makowy. Dwa puszyste blaty przełożone intensywnie orzechowym kremem, a do tego jeszcze lekki, orzeźwiający krem cytrynowy. Zresztą, spróbujcie sami :)

niedziela, 22 grudnia 2013

Udziec z indyka w jabłkach


Zgodnie z tym, co napisałam na stronie na fb (klik) – wrzucam przepis na danie, które idealnie pasuje na świąteczny obiad. Nie jest wcale trudne w wykonaniu i świetnie smakuje. U mnie w domu zwyczajowo nazywane indyk… à la kaczka - też jest pyszny, a zawiera dużo mniej kalorii ;)

środa, 18 grudnia 2013

Migdałowy tort bezowy z kremem piernikowym


Ostatnio w krótkim czasie zrobiłam dwukrotnie tort bezowy. Ten był dopiero próbnym wypiekiem, ale i tak wyszedł pysznie ;) Delikatna, słodka beza z lekko ciągnącym środkiem i chrupiącymi migdałami przełożona kremem o piernikowym smaku z drobinami ciasteczek. A do tego jeszcze aksamitna polewa, która równoważy słodycz pozostałych składników…

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pomarańczowe tartaletki


Po robieniu tortu bezowego (przepis tutaj) zostały mi żółtka i oczywiście nie mogły się zmarnować ;) poszukiwałam przepisu na Key Lime Pie, ale wykorzystałam pomarańczę. Do tego spód z herbatników… Jeśli chodzi o smak, to skojarzyły mi się z sernikiem, chociaż twarogu w składzie nie znajdziecie ;)

sobota, 14 grudnia 2013

Tropikalny tort bezowy


Takie rzeczy jak tort bezowy raczej pozostawiam na specjalne okazje -  to wypiek dosyć pracochłonny, a w dodatku wymaga dobrego wyboru składników. W przypadku tego smakołyku zmieniałam koncepcję kilka razy. Ale nie żałuję, dzięki modyfikacjom wyszło naprawdę pysznie ;)
Ola - jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)

wtorek, 10 grudnia 2013

Smażona skórka pomarańczowa


Świąteczne wypieki nie mogą się bez niej obyć. Co prawda dawniej za nią nie przepadałam (zawsze wybierałam pączka z najmniejszą ilością tych farfocli), ale teraz coraz bardziej przekonuję się do jej smaku. Ma charakterystyczny, słodko-gorzki smak z cytrusową nutą. Mowa oczywiście o skórce pomarańczowej :)

niedziela, 8 grudnia 2013

Hiszpańskie grzanki z pecorino i figą


Przyszła pora na jeszcze jedne tapas. Te są wprost banalne, raptem 3 składniki, ale efekt jest super :) Świetnie pasują  na przystawkę lub dodatek do jakiejś sałatki ze świeżych warzyw. Noże w dłoń, piekarnik włączony i do dzieła! :)

czwartek, 5 grudnia 2013

Blondie z cynamonem i białą czekoladą


Jakiś czas temu robiłam Brownie (link do przepisu tutaj), więc przyszedł czas i na blondie ;) Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, słodkie, dość zbite i lekko się ciągnie, w smaku trochę przypomina batona, a nie ciasto. Do tego warstwa cynamonu i kawałki białej czekolady, a na wierzch lekko mleczna glazura…

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pinchos!


Nie, to nie są takie zwykłe szaszłyki, tylko hiszpańskie pinchos. Według cioci Wikipedii są to przekąski podobne do tapas, ale główną różnicę stanowią wykałaczki, na które nabija się pinchos. Zrobiłam z nich nie tyle przekąskę, co po prostu „pełnoprawne” danie, idealne na rodzinny obiad ;)