sobota, 22 lutego 2014

W Agrabahu dzisiaj wielki baaal!



W poszukiwaniu przepisu na jakieś egzotyczne ciasto trafiłam na tort z tahini. Kiedyś robiłam już ciasteczka z pastą sezamową (przepis tutaj) więc długo nie mogłam się opierać. Pozmieniałam parę składników i upiekłam :) Wyszło pyszne, bardzo aromatyczne i puszyste ciasto nasączone słodkim, intensywnym w smaku syropem. Do tego chrupiące pistacje i sezamki… Godne księżniczki Dżasminy i Alladyna ;)

ARABSKIE CIASTO SEZAMOWE Z PISTACJAMI

Składniki (na formę 18cm):

180g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
120g tahini
2 łyżki oleju
średnie jabłko
65g jogurtu 
sok z 1 i ½ pomarańczy (małej)
skórka z jednej pomarańczy
100g cukru
jajko

Dodatkowo (na syrop):
4 łyżki miodu
sok z ½ pomarańczy
1 łyżka syropu ze smażonej skórki (opcjonalnie; przepis

Ponadto (na wierzch):
200g pistacji
sezamki
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę (im drobniej tym lepiej), wrzucić na patelnię (można dodać trochę cukru i cynamonu) i prażyć, aż powstanie mus. Ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce wymieszać tahini, skórkę pomarańczową i cukier. Do mieszanki z tahini dodać jajko, olej, jogurt i prażone jabłka. Do mokrych składników dodać suche, szybko wymieszać. Piec w natłuszczonej i wysypanej mąką formie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Przed wyjęciem z formy lekko ostudzić.
Wymieszać miód, sok i syrop i gotować przez 4 minuty.
Ciasto nakłuć (najlepiej, żeby nie ostygło do końca – lepiej nasiąknie), posypać pistacjami, polać syropem i posypać kawałkami sezamków. I cieszyć się smakiem :)

2 komentarze:

  1. Bardzo interesujące arabskie składniki. Musiało być pyszne. Bogactwo smaków i składników niesamowite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, jeden kawałek to było baardzo mało ;)

      Usuń