piątek, 16 maja 2014

M jak migdały


Po długiej nieobecności w końcu mogę wrócić z nowym przepisem :) Co prawda jeszcze czeka mnie jeden egzamin maturalny, ale nie wymaga on przygotowań i nie spodziewam się stresu :) Jeśli Wy też jesteście „szczęśliwymi” maturzystami to możecie spróbować osłodzić sobie życie tym ciastem – wilgotne, czekoladowe blaty przełożone mleczno-migdałowym kremem, pysznie :)

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM MIGDAŁOWYM

Składniki:
320g mąki
440g cukru
240ml oleju

40g kakao
240ml maślanki
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki sody
duża szczypta soli


Dodatkowo (krem):
100g zmielonych migdałów
szklanka mleka w proszku
¼ szklanki kremówki
150g masła
3 łyżki syropu cukrowego
Cukier puder – do smaku
Ew. uprażone płatki migdałowe do dekoracji

Mąkę, kakao, sodę i sól przesiać i wymieszać. Jajka wymieszać z cukrami, olejem i maślanką. Wsypać mieszankę mączną i szybko wymieszać, na koniec dodając wodę. Piec w temperaturze 150°C przez około 40 minut w natłuszczonej i wysypanej mąką formie. Wystudzić. Mielone migdały uprażyć i dodać do rozpuszczonego masła. Kremówkę ubić, do migdałów dodać mleko w proszku, syrop cukrowy i ubitą śmietankę, wymieszać, dodać kilka łyżek cukru i spróbować, dosładzać do osiągnięcia pożądanej słodkości. Przełożyć ciasto kremem i wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem schłodzić w lodówce.






4 komentarze:

  1. W proporcjach nie ma ani słowem wspomnianego kakao. Chyba stres przedmaturalny je pożarł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, wiedziałam, że te egzaminy mi szkodzą, już poprawiam :)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda wg. przepisu i ze zdjęcia ciekawie, ale proszę zweryfikować podane składniki z wykonaniem bo ma miejsce jakiś niezrozumiały chaos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę zredagowałam treść, ale nie wiem, czy już wszystko jest zrozumiałe ;)

      Usuń