niedziela, 3 sierpnia 2014

Sernik na zimno na herbatnikowym spodzie



Jeśli w upalny dzień nie chcecie stać przy gorącym piekarniku – ten przepis jest dla Was. Niezawodny sernik na zimno, lekko waniliowy dzięki serkom homogenizowanym z dodatkiem letnich owoców. Dodatkowym elementem jest chrupki, herbatnikowy spód. Do tego pomarańczowa galaretka – i jest pysznie :)

SERNIK NA ZIMNO NA HERBATNIKOWYM SPODZIE


Składniki:
Na spód:
150g herbatników
60g rozpuszczonego masła


Na masę:
600g homogenizowanego serka waniliowego
125g masła
100g cukru
4 żółtka (sparzone)
120ml mleka
3 łyżki żelatyny


Dodatkowo:
ok. 300g borówek
4 nektarynki
Galaretka pomarańczowa (jedno opakowanie)


Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć masą formę, mocno dociskając. Masło utrzeć z cukrem, kolejno dodać żółtka. Stopniowo dorzucać serek, aż masa będzie gładka. Mleko zagotować, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Gdy mieszanka będzie w temperaturze pokojowej, dodać ją do masy serowej, wymieszać,  od razu dodać połowę owoców i ponownie wymieszać. Szybko przełożyć do formy wyłożonej herbatnikowym spodem. Odstawić do ścięcia. Przygotować galaretkę, wykorzystując do tego 450ml wody. Kiedy będzie prawie ścięta, na ścięty sernik wyłożyć pozostałe owoce i przykryć galaretkę. Ochłodzić do całkowitego ścięcia się galaretki. 


3 komentarze:

  1. Fajnie się prezentuje :)

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń