poniedziałek, 8 września 2014

Dzwoni i dzwoni :)




Co prawda już poprzedni wpis był „ostatnim letnim dzwonkiem”, ale sezon na letnie owoce jeszcze chwilę trwa ;) Dzisiaj przyszła pora na proste, ciemne ciasto o delikatnym, orzechowym smaku, do tego słodka bita śmietana, pyszne maliny i na wierzchu pomarańczowa galaretka. Taki opis to chyba wystarczająca reklama ;)

CIASTO KAKAOWO-ORZECHOWE Z MALINAMI

Składniki (na formę 25x30cm):
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mielonych orzechów laskowych
¼ szklanki kakao
¾ szklanki cukru
4 łyżki wody
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:
2 galaretki pomarańczowe
500ml śmietanki tortowej
½ - ¾ szklanki cukru pudru
pół pojemniczka malin

ok. 150g dżemu wiśniowego

Mąki, orzechy i kakao wymieszać. Żółtka wymieszać z wodą, a białka z cukrem ubić na sztywną masę. Miksując dodać żółtka, gdy masa się połączy, delikatnie wymieszać z mieszanką mączną. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, piec w temperaturze 170°C, 10 minut z termoobiegiem i kolejne 10 na dwóch grzałkach.
Śmietankę mocno ubić z cukrem, galaretki zalać 900ml gotującej się wody i odstawić do ostygnięcia. Ubitą śmietanę wyłożyć na posmarowane dżemem, ostudzone ciasto, udekorować malinami i prawie ściętą galaretką. Wstawić do lodówki, aby galaretka ostatecznie się ścięła.

4 komentarze: