piątek, 31 stycznia 2014

Cztery fazy czekolady


Kolejny zakład przegrany, kolejny wypiek obiecany. I jest: pysznościowy, poczwórnie czekoladowy potwór zamknięty w słoiku. Jest ciasto czekoladowe, budyń czekoladowy, śmietana czekoladowa i sama pokruszona czekolada. Każda warstwa oddzielnie jest świetna, a w połączeniu – wprost genialne ;)

wtorek, 28 stycznia 2014

Papryka i kozi ser


Jeśli macie ochotę na ciekawy dodatek do obiadu, coś innego niż kolejną sałatkę czy przekąskę, a lubicie charakterystyczny smak koziego sera – to coś dla Was, sami zobaczcie :)

niedziela, 26 stycznia 2014

Cytrynowe muszelki


Magdalenki to świetnie ciasteczka do kawy czy herbaty. Nie miałam ochoty na wersję czekoladową (która pojawiła się na blogu, link tutaj), a chciałam wykorzystać cytryny. To był dobry wybór – mięciutkie ciasteczka są lekko kwaśne w smaku, co sprawia, że są naprawdę pyszne :)

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Buonissimi conchiglioni con ricotta, mozzarella e parmigiano!

Po spaghetti ze szpinakiem (klik) nadszedł czas na kolejny makaron, ponownie bez mięsa. Tym razem padło na makaronowe muszle wypełnione trzema rodzajami sera, z dodatkiem świeżych liści bazylii i gęstego sosu pomidorowego… Naprawdę pysznie!

piątek, 17 stycznia 2014

Słodko i orzechowo


Ostatnio mam jakąś manię na punkcie bakalii, orzechy jem niemal codziennie. Kiedy w końcu wydawało się, że zjadłam już wszystkie, znalazłam paczkę mielonych orzechów laskowych. I trzeba było znaleźć przepis na coś słodkiego, prostego i naprawdę szybkiego. I są orzechowe kulki, zawierające tylko 4 składniki :)

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Szkockie


Raz, jeden jedyny raz jadłam tradycyjne szkockie shortbreads. Ale jak pudełko (a wręcz pudełeczko ;)) ciastek kosztuje 20zł, to trzeba było znaleźć przepis na te pyszności ;) Mocno kruche, mocno maślane i lekko słone – takie właśnie są. Spróbujcie sami! :)

piątek, 10 stycznia 2014

Potica z orzechami






















Potica to słoweńskie ciasto z makowym lub orzechowym nadzieniem, tradycyjnie pieczone na Boże Narodzenie. Wybrałam tę drugą wersję: miękkie, drożdżowe ciasto, a do tego chrupiące, słodkie orzechy. Co prawda już dawno po Świętach, ale przecież na drożdżowe zawsze jest dobra pora ;)

wtorek, 7 stycznia 2014

Czekolada+czekolada - najlepiej!


Kiedy miałam upiec babeczki, długo nie mogłam się zdecydować, jakie. Chciałam użyć prostych składników (lenistwo nie pozwala na wyjście do sklepu ;)), a jednocześnie zadbać o dobry smak babeczek. Wybór padł na te, bo nie mogłam oprzeć się przepisowi na babeczki z kawałkami czekolady w środku, które w dodatku są pokryte warstwą kremu z czekoladą…

sobota, 4 stycznia 2014

Ciasto migdałowe z syropem kawowym


Ostatnio musiałam niespodziewanie przygotować coś słodkiego. Po chwili paniki i znalezieniu migdałów stwierdziłam, że spróbuję zrobić ciasto z syropem pomarańczowo - kawowym. Opierałam się na przepisie na muffinki, dzięki czemu gotowy wypiek był puszysty i smaczny :)