sobota, 31 października 2015

Halloween'owy sernik


Z Halloween mamy kilka oczywistych skojarzeń: duchy, strachy, przebrania, "cukierek albo psikus", no i oczywiście dynię! Mam dla Was propozycję, co dyniowego podać gościom w ten pełen magii wieczór!

SERNIK DYNIOWY
Składniki na formę 24 cm:
Spód:
250 g ciasteczek imbirowych lub zwykłych zbożowych
80 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Masa serowa:
750 g sera białego (gładkiego)
250 g serka mascarpone
3 jajka
3 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
190 g cukru (najlepiej drobnego)
425 g upieczonej i zmiksowanej dyni
1 łyżka przyprawy do piernika

Ciasteczka mielimy i łączymy z roztopionym masłem. Przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy.

Przygotowanie dyni: kroimy ją na mniejsze kawałki (półksiężyce) i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Moja dynia piekła się około 2 godzin – dynia była na tyle miękka, że mogłam w nią bez problemu wbić widelec i przełamać ją na mniejsze części. Przestudzoną dynię należy obrać i zmiksować na gładką masę blenderem lub w malakserze.

Składniki masy serowej – wszystkie w temperaturze pokojowej- miksujemy na gładką masę. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, ciasto wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i obniżamy od razu temperaturę pieczenia do 150 stopni. W piekarniku umieszczamy wcześniej naczynie z wodą. Pieczemy około 1,5 godziny, następnie zmieniamy program pieczenia - włączamy tylko dolną grzałkę i obniżamy temperaturę do 130 stopni. Pieczemy jeszcze około 45 - 60 minut. Patyczek po sprawdzeniu powinien być wilgotny, ale nie oblepiony ciastem. Sernik podajemy schłodzony.

Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com

Sposób na dynię 2015

Halloween

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz