poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Ciasto z wiśniami i białą czekoladą

Połowę domowego zamrażalnika zajmują wiśnie. Naprawdę. Stąd w ostatnim czasie pojawiło się kilka przepisów z wykorzystaniem wiśni, a jeszcze parę się pojawi. Dzisiaj przedstawiam Wam proste ciasto z dodatkiem tych kwaśnych owoców i białej czekolady. Ciasto jest wilgotne, puszyste, pełne smaku i proste w przygotowaniu. Idealne na zbliżającą się majówkę :)

czwartek, 23 kwietnia 2015

Jak upichcić i nie zwariować


Wykonanie tarty widocznej na zdjęciu wcale nie jest trudne. Znaczy nie jest, jak wykorzystacie przepis, który wrzucam. Bo ja lubię pomęczyć się i  stresować w kuchni i robić krem 3 razy, bo "słyszałam o takiej metodzie..." i panikować, że została mi ostatnia tabliczka czekolady. Oszczędźcie sobie tego wszystkiego i po prostu postępujcie zgodnie ze wskazówkami, a w kilkanaście minut będziecie mieli gotowy, pyszny deser -kruchy spód, delikatny krem i kwaskowy mus. Czego chcieć więcej? :)
Wybaczcie powalającą jakość zdjęcia - ręce mi się trzęsły ze szczęścia, że jednak wyszło ;)

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Budyń + płatki owsiane


Dzisiaj wrzucam przepis na jedne z ulubionych ciastek Heill - są słodkie, chrupiące i bardzo smaczne :) Ich dodatkową zaletą jest to, że wystarczy połączyć kilka składników, które na pewno macie w domu, upiec w kilka minut i już, są gotowe :) Każdy chętnie zje jedno, dwa, ewentualnie siedem ;)

wtorek, 14 kwietnia 2015

Cherries, cherries...




Połączenie wiśni i czekolady jest znane, lubiane i... niezawodne :) Dzisiaj prezentuję Wam pierwszą moją roladę, która opiera się właśnie na smaku tortu szwarcwaldzkiego (zobaczcie moją wersję, o tutaj), a ma nieco inną formę. Spróbujcie :)

niedziela, 12 kwietnia 2015

Meatballs


Dziś przekąska, która znakomicie sprawdzi się na przyjęciach. Małe kuleczki mięsne w dwóch wyrazistych smakach z dwoma pysznymi sosami (ja szczególnie lubię ten z suszonymi pomidorami)! Proste w wykonaniu, efektowne, a na dodatek możemy przygotować je na dzień przed przyjściem gości. Brzmi wspaniale, prawda?

czwartek, 9 kwietnia 2015

Trufle


Mam wrażenie, że trufle to czekoladki dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za słodyczami. Miękkie, gładkie, a także dość wytrawne w smaku, takie "luksusowe". Sama nie wiem do końca, czy je lubię czy nie, ale warto spróbować tych kuleczek ;)

wtorek, 7 kwietnia 2015

Frango



Dzisiaj pomysł na przyrządzenie lubianego przez wszystkich mięsa z kurczaka. Marynowane przez kilka godzin w kilku przyprawach nabiera świetnego, wyrazistego smaku. Podobno tak smakuje Portugalia :)

czwartek, 2 kwietnia 2015

Niezawodny


Szukacie przepisu na prosty, bezstresowy (a co jak nie urośnie? a jak wyjdzie zakalec? a jak nie będzie smakował?), świąteczny wypiek? Oto on :) Banalny w przygotowaniu mazurek z kajmakiem i dużą ilością Waszych ulubionych bakalii. To nie może nie smakować :)