niedziela, 17 stycznia 2016

Sezamie...


Chałwa to jeden z tych przysmaków, których nie lubiłam w dzieciństwie. Zawsze dziwiło mnie, jak inni mogą jeść tę paskudną, beżową masę o dziwnym smaku. Lata minęły, a ja z czasem polubiłam sezamowe słodkości. Dzisiaj przepis na tort z wykorzystaniem chałwy - biszkopty kakaowe przełożone kremem, a do tego beza z ziarnami sezamu. Takiemu deserowi trudno się oprzeć ;)

wtorek, 5 stycznia 2016

Hu hu ha, nasza zima zła!


Nadeszła kalendarzowa zima, a z nią tęgie mrozy. W taką pogodę każdy ma ochotę zjeść coś ciepłego, rozgrzewającego. Ostro przyprawiona, gęsta zupa dyniowa z całą pewnością spełnia te kryteria. Oto zupa idealna na panujące chłody: kremowa konsystencja, chrupiące migdały i łagodny jogurt naturalny. Pyszotka. Zapraszamy do przepisu!