wtorek, 31 maja 2016

Ravioli, szpinak, ricotta, ostry sos


Kolejne wyzwanie, tym razem pierwsza próba zrobienia makaronu. Żeby nie było za łatwo to wymyśliłam sobie ravioli z delikatnym, szpinakowym nadzieniem. Przygotowałam dwa rodzaje ciasta na makaron - wyszukane w internecie, poniżej przedstawiam przepis na to, które wypracowałam jako trzecie - na razie najlepsze ze zrobionych. Myślę, że mogłoby być odrobinę bardziej delikatne, ale to już wyzwanie dla specjalistów makaronowych. Pierożki wyszły naprawdę smacznie, a pyszny sos dopełniał całe danie!

środa, 4 maja 2016

Wege-burgery z boczniakami i pikantnym sosem


Warszawa (i nie tylko) oszalała na punkcie hamburgerów - na każdym rogu czai się burger-bar, w którym  możemy zjeść najróżniejsze odsłony tej "kanapki", która przeniosła się z popularnych fast foodów do restauracji i której przyrządzenie urosło do rangi sztuki, wydarzenia kulinarnego. Sama- już jakiś czas temu, pokusiłam się o wykonanie prawdziwego burgera w domu - przepis tutaj klik. Dziś natomiast nadszedł dzień na coś bardziej ekstrawaganckiego - wege-burger z pysznymi boczniakami. Zapraszam!