poniedziałek, 25 lipca 2016

Tapenada z czarnych oliwek - kolejna odsłona pasty kanapkowej

Oliwki stanowią jeden z podstawowych dodatków do dań kuchni śródziemnomorskiej. Jemy z nimi sałatki, makarony i pizzę, czasami jednak warto z bohatera drugiego planu uczynić główny składnik potrawy. I dlatego też dziś proponuję Wam pyszną pastę z czarnych oliwek, która idealnie pasuje do świeżej bułki, focacci czy jako zamiennik tradycyjnego pesto alla genovese do makaronu.

piątek, 22 lipca 2016

Crème brûlée


Nadszedł ten dzień. Crème brûlée podawany na europejskich stołach przynajmniej od 1691 roku, zagościł wreszcie i na moim. Nie do końca jest jasne czy pierwotny przepis powstał we Francji, czy też w Anglii, ale cóż to ma za znaczenie?! Oto on! Klasyka, klasyki! Król deserów! Kawałek nieba w małej kokilce. I ta obłędna cukrowa skorupka... Aż mam ciarki, a Wy?

środa, 20 lipca 2016

Spaghetti alla putanesca



Jestem kinomaniakiem i aż dziwi mnie, że tak rzadko sięgam po dania z filmów. Każdy z nas słyszał o słynnym spaghetti z klopsikami z "Zakochanego kundla" czy też o niebieskiej zupie Bridget Jones. Żeby być bardziej oryginalną i nie dodawać niebieskiego barwnika do kremu z porów, postanowiłam sięgnąć po coś mniej oczywistego - spaghetti putanesca, które biedne sieroty musiały ugotować hrabiemu Olafowi i jego trupie w "Lemony Snicket: Seria niefortunnych zdarzeń" (film był smutny i dość mroczny, ale spaghetti brzmiało całkiem smacznie :) ). Zapraszam do przepisu, który zaczerpnęłam od Jamiego Olivera.
Ah, prawie bym zapomniała - spaghetti było pyszne!

piątek, 15 lipca 2016

Migdałowe ciastka, podobno włoskie


Szukając przepisów na typowe włoskie ciasteczka natrafiłam na kilka receptur na migdałowe zgrabne kuleczki. No cóż, nie wyszły zgrabne kuleczki, a ciastka nie wyglądają jak ze zdjęć dołączonych do zastosowanych przepisów, ale i tak były pyszne. Wyraźnie słodkie, migdałowe, o miękkiej i ciągnącej konsystencji. Mimo że wygląd może nie zachęcać, to naprawdę warto.

niedziela, 10 lipca 2016

Bób, kolendra, chili - pasta kanapkowa


Skoro sezon na bób trwa to pewnie wielu z Was szuka inspiracji i przepisów na podanie tego warzywa w wyjątkowy sposób. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom - ostatnio wypróbowałam pastę kanapkową z tym zieloniutkim warzywem. Pasta ma ciekawy smak, w którym wytrwany smakosz wyczuje azjatyckie nuty pysznie współgrające z charakterystycznym smakiem bobu. Zapraszam!

piątek, 8 lipca 2016

Beza z kremem truskawkowym i owocami


Uwielbiam Pavlovą, każdą wariację na jej temat i każde wydanie. Beza, krem i owoce, jeżeli musiałabym wybrać jeden słodki smakołyk, który miałabym jeść do końca życia - nie miałabym wątpliwości. Beza wzbudza we mnie respekt, wiec bardzo długo przymierzałam się do zrobienia swojej Pavlovej, ale w końcu nadarzyła się wyśmienita okazja i oto jest. Piękna, delikatna i pyszna.

środa, 6 lipca 2016

Naleśniki z kurczakiem szarpanym




Lubicie meksykańską kuchnię? A słyszeliście o pulled chicken - kurczaku szarpanym? Pierwszy raz jadłam takiego właśnie w meksykańskiej knajpce na warszawskim Ursynowie i się w nim zakochałam - delikatny, soczysty i pełny smaku. Przekopałam internet i postanowiłam zrobić swoją wersję, wyszło super. Takiego kurczaka można podawać na różne sposoby, nie tylko w przedstawiony tutaj-np w burgerze z sosem BBQ lub z tortillą i świeżymi warzywami.

poniedziałek, 4 lipca 2016

Fasolka z masłem orzechowym

Lubię nietypowe połączenia i zaskakujące smaki. Tym razem zainspirował mnie Gordon Ramsay, który do azjatyckiego curry podał fasolkę szparagową z masłem orzechowym. Chociaż początkowo trochę obawiałam się tego dziwnego sosu, muszę przyznać, że jest obłędny! Tak dobrego dodatku do dania dawno nie jadłam. Skuście się, naprawdę warto!

piątek, 1 lipca 2016

Pasta rybna - najlepsza na kanapki


Codzienne kanapki łatwo urozmaicić, wystarczy połączyć kilka składników i już mamy pyszne smarowidło, które odmieni zwykłą bułkę z masłem i szynką. Dziś proponujemy pastę rybną - klasyczną, najprostszą i dla wielu najsmaczniejszą. Przygotujcie makrelę, jajka, szczypiorek i majonez. Gotowi? Do dzieła!