niedziela, 4 sierpnia 2013

Konfitura wiśniowa z czekoladą

U Was też zapanowało szaleństwo na przetwory? W tym roku hitem w moim domu zostały wiśnie. A że jest ich naprawdę dużo, pozwalam sobie trochę poeksperymentować ;) Jeśli lubicie połączenie czekolady i wiśni – do dzieła!


KONFITURA WIŚNIOWA Z CZEKOLADĄ

Składniki:
Kilogram wiśni (z pestkami)
220g (szklanka) cukru
100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki rumu (opcjonalnie)

Umyte i wydrylowane wiśnie zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny, aby puściły sok. Po tym czasie gotować je przez około godzinę, co jakiś czas ostrożnie (aby owoce się nie rozpadały) mieszając. 


Ewentualnie można ostudzić (żeby konfitury były gęstsze), następnie znowu zagotować i  dodać pokruszoną czekoladę oraz rum. Chwilę (dosłownie trzy minuty) gotować, cały czas mieszając, aby czekolada się rozpuściła, a alkohol odparował. Konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, stawiać je do góry dnem i zostawić do ostudzenia (z tej ilości wyszły mi 4 słoiczki).


Robienie domowych przetworów może i jest czasochłonne, ale jeśli dzięki temu można potem raczyć się najróżniejszymi konfiturami, musami czy kompotami, to naprawdę warto ;) I nie wiem, jak Wy, ale ja w żadnym sklepie nie widziałam czekoladek wiśniowych w słoiku ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz