Mam swoją ulubioną restauracyjkę z amerykańskimi naleśnikami, ale dopiero ostatnio zrobiłam je sama :) Z powodu braku maślanki lub kefiru wypróbowałam trochę mniej tradycyjny przepis, do którego wszystkie składniki na pewno macie w domu. Naleśniki są miękkie, puszyste i słodkie, a w towarzystwie syropu, dżemu czy innego przybrania - wręcz znakomite :)
PANCAKES
Składniki (na 3-4 porcje):
2 szklanki (280g) mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
3 czubate łyżki cukru (można zastąpić cukrem z wanilią, będzie jeszcze pyszniej :))
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
75g masła
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem masłem, następnie dodać do mieszanki mącznej i wymieszać na w miarę jednolite ciasto. Smażyć na suchej patelni do zrumienienia. Podawać z np. syropem korzennym (klik!).
Mmm pycha!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
KOCHAM <3 ,,, z rana REWELACJA!
OdpowiedzUsuń