sobota, 13 lutego 2016

Banalnie. Znowu.

Szarlotka już na naszym blogu się pojawiła, a to kolejna propozycja, której nie da się zepsuć. Nie trzeba nic ugniatać, miksować ani ucierać, a efekt -  miękkie, gorące ciasto z chrupiącym wierzchem - jest fantastyczny :) Dużo jabłek, kilka składników, rozgrzewajcie piekarniki!

SZARLOTKA PRZEKŁADANA

Składniki:
1- 1 i 1/2 kg jabłek
125g masła
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
bułka tarta (do wysypania formy)

Wymieszać suche składniki (poza cynamonem), jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać cynamon (można dodać trochę cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta). Małą tortownicę (18cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wsypać szklankę mieszanki mącznej, na to połowę jabłek, znowu szklankę mieszanki, drugą połowę jabłek, resztę suchych składników, przykryć pokrojonym w plasterki masłem. Piec w 180 stopniach do zrumienienia (ok. 40 minut). 




1 komentarz: