czwartek, 24 marca 2016

Zupa czy ciasto? Ciasto o smaku zupy!


W poszukiwaniu Wielkanocnych inspiracji trafiłam na durszlakową (durszlak.pl) akcję z przepisami świątecznymi i znalazłam tam coś naprawdę interesującego. Autorka przepisu zaproponowała niekonwencjonalne podanie typowo Wielkanocnej zupy - żurku. Postanowiłam wypróbować recepturę i zdradzę Wam, że wyszło naprawdę smacznie i bardzo efektownie!

TARTA ŻURKOWA 

Składniki: 
Na spód (forma do tarty 24 cm średnicy):
220g mąki
110g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
4-5 łyżek zimnej wody 

Masa:
3 białe kiełbasy
3 jajka
1 białko 
300 g śmietany 12%
1 opakowanie żurku w proszku (ok. 5 łyżek)
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Dodatek:
szczypiorek

Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko, wodę i sól i zagniatamy. Ciastem wyklejamy nasmarowaną masłem formę do tarty i chłodzimy przez ok. godzinę. Po schłodzeniu wkładamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu spodu, piekarnik pozostawimy włączony.
Do nadzienia gotujemy dwa jajka na twardo i białe kiełbasy, a następnie kroimy je w plasterki (z kiełbasy zdejmujemy osłonki). Pokrojone składniki układamy na upieczonym spodzie tarty. 
Pozostałe ingredienty (1 surowe jajko, 1 surowe białko, śmietanę, żurek w proszku, czosnek, sól i pieprz) mieszamy i tak powstałą masą zalewamy tartę (staramy się, aby część jajek i kiełbasy pozostała widoczna).
Wstawiamy do gorącego piekarnika, po włożeniu tarty zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy kolejne 25 minut, aż masa się zetnie.
Wystudzoną tartę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Przepis zaczerpnięty z http://mirabelkowy.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz