sobota, 18 maja 2013

Blok czekoladowy



Moja koleżanka miała urodziny, więc miałam okazję zrobić coś pysznego ;). Jednak z powodu wiecznego deficytu czasu musiałam zdecydować się na zrobienie czegoś, co wszyscy znają i kochają, co będzie proste i niewymagające wiele czasu (idealnie na przerwę między zadaniami z izomerii optycznej a ćwiczeniami z węglowodanów ;)).

BLOK CZEKOLADOWY (KAKAOWY)

Składniki:
100g mleka w proszku
175g masła lub margaryny
160g cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
150g herbatników
Dodatkowo:
30g herbatników

Masło, cukier, kakao i wodę podgrzać w rondelku do otrzymania dość gładkiej masy. Wtedy wymieszać ją (jeszcze gorącą) z przesianym mlekiem w proszku i pokruszonymi herbatnikami (najlepiej pokruszyć je rękami, żeby zostały dosyć duże kawałki). Przełożyć do formy (keksówki) wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Posypać dodatkowymi pokruszonymi herbatnikami i odstawić do ostygnięcia.

Trudno znaleźć deser prostszy i szybszy do wykonania, który w dodatku jest taki pyszny (dlatego nie radzę próbować gorącej masy – nie zdąży ostygnąć zanim zniknie ;P).  Przepis dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki, ale dopiero niedawno sobie o nim przypomniałam.  Trochę zmodyfikowałam ilości składników… i tyle, smacznego! ;)

2 komentarze:

  1. Najlepiej smakuje schłodzony <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak? Hmm, mi chyba najbardziej smakuje taki o temperaturze pokojowej ;)ale powiedzmy sobie szczerze, w każdej postaci jest pyszny :) Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń