czwartek, 20 czerwca 2013

Kakaowa tarta z kremem budyniowym i truskawkami


Ciężko mi zdecydować, które owoce to moje ulubione. Ale od kiedy zaczął się sezon na truskawki, wybór stał się prosty ;) A skoro już zdążyłam zjeść mnóstwo truskawek z cukrem i jogurtem, to nadszedł czas na coś, co wymaga nieco (ale na szczęście niewiele) dłuższego przygotowania – bardzo lubię tarty owocowe, więc wybór był dosyć prosty ;)


KAKAOWA TARTA Z KREMEM BUDYNIOWYM I TRUSKAWKAMI

Składniki:
Na spód (na formę do tarty i 6 tartaletek, które wykorzystałam do następnego przepisu; na samą tartę należy zrobić ciasto z 2/3 składników):
300g mąki pszennej
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
3-4 łyżki kakao
Tłuszcz do posmarowania formy

Na krem:
Opakowanie budyniu waniliowego
300ml mleka
125g masła
100g cukru pudru
2 łyżki mąki

Ponadto:
Truskawki :)
2 i ½ łyżki galaretki o smaku pomarańczowym lub cytrynowym
Kilka łyżek gorącej wody (nie więcej niż pół szklanki)

Przesiane mąkę, cukier i kakao wymieszać, dodać zimne, pokrojone na kawałki masło i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 40 minut. Potem ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i nakłuć dno widelcem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (górna i dolna grzałka) przez około 20 minut. Ostudzić.
Ugotować budyń z mlekiem i mąką, ostudzić. Wymieszać masło z cukrem, a następnie dodawać po łyżce budyń, cały czas miksując. Wypełnić kremem tartę, wierzch wyłożyć truskawkami. Wychłodzoną tartę posmarować prawie stężałą galaretką (najwygodniej zrobić to pędzlem) i wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje do końca.

Tarta wyszła świetnie, mocno owocowa i mocno kakaowa. Do tego łagodny krem budyniowy… W przypadku takiego deseru nawet nie trzeba mówić smacznego ;)

A co zrobić z tartaletkami? Truskawki vol.2 (klik!) ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz