wtorek, 26 listopada 2013

Somloi galushka

Deser, który widać na zdjęciu jest węgierskim przysmakiem. Nazywa się somloi galushka i składa się z kilku pysznych warstw – pomiędzy biszkoptami nasączonymi ponczem są bakalie i budyniowy krem. A do tego pyszny czekoladowy sos i bita śmietana. W dodatku poporcjowany ciekawie wygląda. Spróbujcie! :)

SOMLOI GALUSHKA

Składniki:
2x biszkopt jasny
1x biszkopt kakaowy
(Wybaczcie brak przepisu, ale muszę znaleźć jakiś lepszy, z tego nie jestem zadowolona)
Na krem budyniowy:
4 żółtka
20g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
Opakowanie cukru wanilinowego
100g cukru
½ litra mleka (można dodać trochę więcej, żeby po ostudzeniu krem był bardziej płynny, albo polewać gorącym)

Na poncz:
125ml rumu
Kilka łyżek wody (do smaku, zależnie od tego, jak bardzo aromatyczny jest rum)
Skórka starta z cytryny
Łyżka cukru pudru (lub więcej)

Na sos czekoladowy:
2 jajka
100g gorzkiej czekolady
100g masła
150g cukru pudru
5 łyżek śmietanki 30%

Do złożenia i podania:
Śmietanka 30% ubita z cukrem pudrem – ok. 500ml
100g konfitury brzoskwiniowej.
75g pokruszonych orzechów włoskich
80g rodzynek
7 łyżeczek rumu

Rodzynki namoczyć w rumie.
Przygotowanie kremu: żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka (ok. 100ml), resztę zagotować. Do żółtek dodać mąki i wymieszać. Mieszankę dodać do gotującego się mleka cały czas mieszając, zagotować, a następnie ostudzić.
Przygotowanie sosu: jajka wymieszać z cukrem i wstawić na kąpiel wodną. Miksować do pojawienia się jasnej piany. Po tym czasie dodać masło, czekoladę i śmietankę, wciąż mieszając. Sos ostudzić.

Pierwszy jasny biszkopt  nasączyć ponczem, posypać 1/3 rodzynek i orzechów i posmarować 1/3 kremu budyniowego. Na wierzch położyć kakaowy biszkopt i powtórzyć pozostałe kroki. Górny drugi jasny biszkopt po nasączeniu ponczem posmarować konfiturą, posypać bakaliami i posmarować kremem. Ciasto polać sosem czekoladowym (ale można tez polewać każdą porcję oddzielnie).
Deser wykrawany łyżką do lodów podawać z bitą śmietaną.

2 komentarze: