poniedziałek, 20 stycznia 2014

Buonissimi conchiglioni con ricotta, mozzarella e parmigiano!

Po spaghetti ze szpinakiem (klik) nadszedł czas na kolejny makaron, ponownie bez mięsa. Tym razem padło na makaronowe muszle wypełnione trzema rodzajami sera, z dodatkiem świeżych liści bazylii i gęstego sosu pomidorowego… Naprawdę pysznie!

CONCHIGLIONI Z RICOTTĄ, MOZZARELLĄ I PARMEZANEM

16 conchiglioni rigati (duże muszle)
800g pomidorów z puszki
3 łyżki startego parmezanu
250g startej mozzarelli
150g sera ricotty
16 dużych liści bazylii + kilka liści posiekanych
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól
cukier
pieprz
zioła prowansalskie

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Ostudzić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i go poddusić. Dorzucić pomidory, bazylię, sól, pieprz, cukier i zioła. Gotować, aż sos zgęstnieje. Wylać go na dno naczynia do zapiekania.
Ricottę wymieszać z połową mozzarelli i parmezanem, uformować kulki, każdą z nich owinąć listkiem bazylii i włożyć do muszelki. Conchiglioni ułożyć na sosie pomidorowym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia posypać pozostałą mozzarellą. Od razu podawać.

Opierałam się na przepisie stąd: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/02-zapiekane-makaronowe-muszle-z-nadzieniem-serowym_1796.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz