piątek, 31 stycznia 2014

Cztery fazy czekolady


Kolejny zakład przegrany, kolejny wypiek obiecany. I jest: pysznościowy, poczwórnie czekoladowy potwór zamknięty w słoiku. Jest ciasto czekoladowe, budyń czekoladowy, śmietana czekoladowa i sama pokruszona czekolada. Każda warstwa oddzielnie jest świetna, a w połączeniu – wprost genialne ;)


SŁOIK POCZWÓRNIE CZEKOLADOWY

Składniki (na 2 duże słoiki, choć polecam użyć 4 mniejszych):

25g niesłodzonego kakao
135g cukru
2 jajka
50g mąki60g masła
szczypta soli


Dodatkowo:
Opakowanie budyniu czekoladowego
2 czubate łyżki cukru
400ml mleka
I jeszcze (na krem czekoladowy):
400g kremówki
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki cukru pudru
Łyżka kakao


Ponadto:
200g bitej śmietany
100g mlecznej czekolady


Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Następnie wymieszać z cukrem i kakao. Do masy dodawać kolejno po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Na sam koniec przesiać mąkę z solą. Wstawić do zimnego piekarnika (inaczej słoiki mogą popękać), następnie rozgrzać go do 180°C i piec przez około 30 minut (zależnie od tego, jak szybko nagrzewa się piekarnik). Ostrożnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić.Śmietanę ubić z mlekiem, kakao i cukrem pudrem.
Na ciasto w słoiku wyłożyć krem budyniowy, posypać posiekaną czekoladą, na to wyłożyć krem czekoladowy, następnie udekorować bitą śmietaną i posypać resztą siekanej czekolady. Ochłodzić w lodówce.Budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę lekko ubić, dodać przesiane mleko, cukier i kakao ubijając.


Na ciasto w słoiku wyłożyć krem budyniowy, posypać posiekaną czekoladą, na to wyłożyć krem czekoladowy, następnie udekorować bitą śmietaną i posypać resztą siekanej czekolady. Ochłodzić w lodówce.



8 komentarzy:

  1. Zaglądam pierwszy raz....:)
    Baardzo czekoladowo tu u Ciebie.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo czekolada to najlepsza rzecz na świecie!
      wpadaj częściej :)

      Usuń
  2. Wow, super pomysł, im więcej czekolady tym lepiej, ja dziś robię ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami(,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) ja dzisiaj znowu cały dzień przy piekarniku, niedługo pokażę efekty ;)

      Usuń
  3. Ale jak to jeść? :) trzeba mieć dłuuuuuuugą łyżeczkę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżką do zupy też daje radę ^^

      Usuń