piątek, 7 marca 2014

Biała czekolada plus...


Hmm, dawno nie używałam w kuchni czekolady :) Znalazłam przepis w jednej z książek kucharskich na ciastka z kawałkami białej czekolady i egzotycznych owoców – ja wykorzystałam suszoną papaję. Wyszło słodko i pysznie – ciastka są bardzo kruche, kawałki czekolady rozpływają się w ustach, przyjemnie rozgryzać kawałki mięsistej papai. Spróbujcie :)

CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PAPAJĄ

Składniki na 40 ciastek:
400g mąki
200g masła
250g cukru
150-200g białej czekolady
150g suszonej papai (można użyć innych egzotycznych owoców)
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

Masło i mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać palcami (aż powstaną okruszki), dodać cukier, posiekaną czekoladę i papaję. Na koniec dorzucić jajka i wymieszać, aż powstanie gęste ciasto. Formować kulki i rozpłaszczać je na papierze do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190°C (do zarumienienia, ciastka będą miękkie i po ochłodzeniu stwardnieją). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i dopiero zdjąć z blachy/kratki.

Przepis pochodzi z książki „Czekolada” Elizabeth Ferretti


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz