sobota, 3 maja 2014

Witaj majowa jutrzenko!




Dzisiaj 3 maja, a z tej okazji – biało-czerwone ciasteczka. Miały być urocze zawijaski, ale wyszło jak wyszło i są marmurkowe serduszka :) W składzie znajdziecie najprostsze produkty, które na pewno macie w domu. Nie są oszałamiająco słodkie, miło je pochrupać :) spróbujcie!

MARMURKOWE CUKROWE CIASTECZKA

Składniki (na około 40 ciastek):
2 szklanki mąki (320g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
230g masła
3/4 szklanki drobnego cukru (180g)
2 jajka
barwnik spożywczy – ja użyłam czerwonego w żelu, ale inne też się nadadzą

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, wymieszać z jajkami. Stopniowo dodawać suche składniki i ekstrakt. Kiedy powstanie gładkie ciasto, podzielić je i połowę wymieszać z barwnikiem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Oba kawałki ciasta połączyć mieszając tak, aby nie połączyć kolorów do końca. Rozwałkować na grubość ¼ - ½ cm i wyciąć dowolne kształty. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut (zależnie od grubości ciasta :)), po ostudzeniu trochę stwardnieją.

Przepis stąd: http://salttree.net/2011/12/delightful-soft-sugar-cookies.html/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz