piątek, 17 października 2014

Hambuksy


Pyszne, soczyste hamburgery, a do tego pieczone ziemniaki i coś ekstra. Smażone, tłuste i obrzydliwie kaloryczne, ale dla mnie zawsze warte grzechu. Wykonanie tego dania wymaga może trochę zaangażowania, ale naprawdę warto!

HAMBURGERY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I DUSZONYMI PIECZARKAMI

Składniki:
Hamburgery:
1/2 kilograma mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (robiłam również z indyka - wyszły pysznie, bardziej wyraziście)
4-5 łyżek ketchupu łagodnego
1-2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżeczki ostrej papryki (można dodać również słodką paprykę)
pieprz i sól do smaku (należy pamiętać, że dodaliśmy sporo słonego sosu sojowego)
olej

Dodatki do hamburgerów:
bułki kajzerki
sałata
pomidor
ser żółty

Duszone pieczarki:
10 dużych pieczarek
1 duża czerwona cebula
1-2 łyżki octu balsamicznego
1-2 łyżeczki brązowego cukru
½ łyżeczki masła
olej

Pieczone ziemniaki:
1 kilogram ziemniaków
ostra i łagodna papryka w proszku
sól
olej

Mięso mieszamy z ketchupem, sosem sojowym i przyprawami. Odstawiamy na 1-2 godziny. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki - obieramy, myjemy i kroimy (w słupki, plastry, ćwiartki – jak kto lubi), a następnie obficie przyprawiamy paprykami i solą. Wkładamy do piekarnika na natłuszczoną blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż zrobią się chrupiące.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka lub paski. Pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę i delikatnie solimy. Dodajemy ocet i cukier. Dusimy do miękkości na końcu dodając masło.
Następnie wracamy do hamburgerów - formujemy kotlety i smażymy na patelni lub grillu na niewielkiej ilości oleju. Ja swoje smażyłam na domowym grillu, około 3 minut z każdej strony, pod koniec smażenia na kotlecie kładziemy plasterek żółtego sera. Bułki przekrawamy na pół i delikatnie podsmażamy. 
Ostatnią czynnością przed jedzeniem jest złożenie naszych hamburgerów – na spodzie bułki układamy kolejno – sałatę, plaster pomidora, kotlet, porcję pieczarek, całość przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy z upieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Przepis zaczerpnięty od Gordona Ramsaya

1 komentarz:

  1. Yes! Pyszne i sycące. Żadna wegańska papka nie da tyle przyjemności jak smażona Krasula :]

    OdpowiedzUsuń