niedziela, 9 listopada 2014

Ekspresowo


Masz kilka minut na przygotowanie deseru, bo goście będą za dwa kwadranse? Żaden problem :) Połączenie kilku składników pozwala na stworzenie najbardziej błyskawicznej szarlotki świata! Zresztą jest tak pyszna, że i dłużej mogłabym na nią czekać... Oczywiście najsmaczniejsza na ciepło :) Więc rozgrzej piekarnik i do dzieła!

SZARLOTKA EKSPRESOWA

Składniki:
arkusz ciasta francuskiego
około 500g jabłek
1-2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Jabłka obrać, pokroić w cząstki i wyciąć gniazda nasienne. Wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką. Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem, na to ułożyć kawałki jabłek i przykryć wystającym ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około pół godziny.

Przepis dodaję do akcji:
Imieniny u cioci

2 komentarze: