piątek, 26 grudnia 2014

Buziak!



Na świąteczny obiad zrobiłam ciasto należące do tych "bardziej wymagających". Osiem cienkich, miodowych warstw przełożonych toffi z orzechami. Wszystko polane czekoladą... Może i trochę pracochłonne, ale jakie pyszne. Spróbujcie sami :)

"MĘSKI POCAŁUNEK"

Składniki (na formę o średnicy 24cm):
550g mąki
200g cukru
4 łyżki miodu
2 jajka
100g masła
łyżeczka sody
łyżeczka octu

Dodatkowo:
150g masła
puszka mleka skondensowanego (już ugotowanego i ostudzonego)
150-200g posiekanych orzechów włoskich
75-100g whisky

I jeszcze:
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
łyżka masła

Miód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku. Kiedy składniki się połączą, dodać ocet z sodą i wymieszać. Potem, wciąż podgrzewając, dodać kolejno jajka, energicznie mieszając (pojawią się skrawki ściętego białka, ale to nie szkodzi). Kiedy na powierzchni masy pojawi się piana, należy zdjąć garnek z ognia i przesiać do niego mąkę. Dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na osiem części, każdą z nich rozwałkować i piec w temperaturze 200 stopni przez 3-5 minut. Blaty ostudzić (jeśli po wyjęciu z piekarnika układacie je jeden na drugim, to warto przełożyć blaty papierem do pieczenia - mogą się posklejać).
Masło, mleko skondensowane i whisky zmiksować na gładką masę i dodać ok. 2/3 orzechów. Przełożyć blaty,
Czekolady z masłem i mlekiem rozpuścić, lekko ostudzić i polać ciasto. Posypać pozostałymi orzechami.


Przepis pochodzi stąd: http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2010/06/meski-pocaunek.html


2 komentarze:


  1. Super przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda obłędnie! Wart każdej minuty spędzonej w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń