poniedziałek, 15 grudnia 2014

Liczy się wnętrze!


Jemy także oczami, ale wielokrotnie już się zdarzyło, że potrawy, które nie wyglądały zbyt zachęcająco, okazywały się przepyszne. Włoskie ciastka, które Wam dzisiaj prezentuję, do nich należą - nazywają się "brzydkie, ale dobre". I rzeczywiście do piękności może nie należą, ale ich smak wynagradza wygląd - mocno orzechowe, słodkie, a zależnie od czasu pieczenia - lekko ciągnące w środku lub bardzo chrupkie. W dodatku robi się je błyskawicznie - spróbujcie sami :)

BRUTTI MA BUONI

Składniki (na ok. 25 ciastek):
3 białka
200g cukru
150g zmielonych orzechów włoskich
150g zmielonych migdałów
opcjonalnie: 60g rodzynek

Orzechy wymieszać z cukrem i pokrojonymi rodzynkami, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Obie części delikatnie połączyć i łyżką nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w odstępach). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Tabelka kalorii dotyczy wersji z rodzynkami :)


1 komentarz: