wtorek, 19 maja 2015

Bezy z drobinkami


Znów jemy rabarbar! Zrobiłam pyszną tartę (przepis tutaj), a pozostałe białka oczywiście nie mogły się zmarnować ;) W jednej z kuchennych szuflad znalazłam prawie całą tabliczkę czekolady - takiej okazji nie mogłam zmarnować ;) Tak powstały czekoladowe bezy, a skoro bezy to chyba nie muszę dodawać, że były bardzo słodkie i bardzo pyszne :)

BEZY CZEKOLADOWE
Składniki (na ok. 50 małych bez):

5 białek
300-350g drobnego cukru
70g gorzkiej czekolady (startej)
szczypta cynamonu

Białka lekko ubić, kiedy zaczną bieleć, stopniowo dodawać cukier, wciąż miksując. Dorzucić startą cz
ekoladę i cynamon. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (po ok. pół łyżki masy na jedną bezę, nakładać w odstępach) w temperaturze 150 stopni przez ok. 40 minut. 
Bezy można też przełożyć, np. kremem czekoladowym :)

2 komentarze: