czwartek, 16 lipca 2015

Cytrynowe


Od dłuższego czasu nie piekłam żadnych babeczek. W końcu kilka dni temu upiekłam blaszkę tych pyszności: miękkie, aromatyczne, z pysznym kremem. Idealne na letnie popołudnie :)

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM

Składniki na 16 babeczek:
200g masła
200g twarogu
260g cukru
4 jajka
skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody

Dodatkowo:
80g masła
300g mascarpone
cukier puder - do smakusmaku (100-200g)
skórka z cytryny
sok z 1/2 cytryny

Masło utrzeć z twarogiem, cukrem, skórką, sokiem i jajkami. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodać do masy maślanej i szybko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek i piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (z termoobiegiem).
Dokładnie wymieszać składniki na krem i wyłożyć na ostudzone babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz