środa, 2 września 2015

Tarta Tatin


Jeden z najsłynniejszych francuskich deserów to oczywiście tarta Tatin. O ile wersja z gruszkami już pojawiła się na blogu (przepis tutaj), o tyle tradycyjną, jabłkową tartę robiłam po raz pierwszy. Do zrobienia tarty nie polecam używać jabłek szarlotkowych, a tych twardszych - tarta będzie jeszcze lepsza :)

TARTE TATIN

Składniki:
6 jabłek (twardych, nie takich do szarlotki)
200g mąki pszennej
170g cukru
200g masła
żółtko
2 łyżki wody
szczypta soli

Mąkę, 20g cukru, 100g masła o temperaturze pokojowej, żółtko i sól zagnieść na ciasto, w trakcie dodając wodę. Jednolite ciasto odklejające się od blatu zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Resztę cukru z masłem stopić na patelni na karmel i przelać do formy wyłożonej papierem. Na wierzch położyć jabłka i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec do momentu, w którym karmel będzie bulgotać. Po tym czasie jabłka przykryć rozwałkowanym ciastem (za długie brzegi zawinąć do środka), zrobić dziurkę pośrodku i piec przez około pół godziny. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.


1 komentarz: