Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
poniedziałek, 7 września 2015
Banana bread - z przepisu Matta Prestona
Chlebek bananowy, chociaż brzmi nieszczególnie, to jednak naprawdę pyszne ciasto. W sieci jest mnóstwo przepisów na ten prosty wypiek, więc warto wypróbować więcej niż jeden. Tym razem wypróbowałam przepis Matta Prestona, jurora australijskiej edycji Masterchefa. Chlebek jest bardziej zwarty, bananowy i karmelowy w smaku od wersji, którą wrzuciłam jakiś czas temu (przepis tutaj). Wypróbujcie oba przepisy i wybierzcie lepszy :)
BANANA BREAD - Z PRZEPISU MATTA PRESTONA
Składniki:
3 dojrzałe banany
220g cukru
125g miękkiego masła
2 jajka
260g mąki
łyżeczka sody
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem. Wciąż miksując, dodać jajka i banany, następnie dorzucić mąkę i sól. Potem dosypać sodę, szybko wymieszać i przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka). Żeby uzyskać karmelowy smak, po upieczeniu jeszcze ciepły chlebek owinąć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
muszę w końcu wypróbować bananowy chlebek :D
OdpowiedzUsuń