poniedziałek, 7 września 2015

This bread is bananas!


Chlebek bananowy, chociaż brzmi nieszczególnie, to jednak naprawdę pyszne ciasto. W sieci jest mnóstwo przepisów na ten prosty wypiek, więc warto wypróbować więcej niż jeden. Tym razem wypróbowałam przepis Matta Prestona, jurora australijskiej edycji Masterchefa. Chlebek jest bardziej zwarty, bananowy i karmelowy w smaku od wersji, którą wrzuciłam jakiś czas temu (przepis tutaj). Wypróbujcie oba przepisy i wybierzcie lepszy :)

BANANA BREAD - Z PRZEPISU MATTA PRESTONA

Składniki:
3 dojrzałe banany
220g cukru
125g miękkiego masła
2 jajka
260g mąki
łyżeczka sody
szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem. Wciąż miksując, dodać jajka i banany, następnie dorzucić mąkę i sól. Potem dosypać sodę, szybko wymieszać i przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka). Żeby uzyskać karmelowy smak, po upieczeniu jeszcze ciepły chlebek owinąć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.

1 komentarz: