czwartek, 26 listopada 2015

Pakistańskie roti vol. 2

Były już chapati, a dziś kolej na chlebki naan. Te są trochę bardziej złożone i wmagają większego nakładu pracy, ale nadal ich przygotowanie nie nastręcza wielu trudności. Są pyszne, bardziej miękkie i wilgotne od chlebków chapati. Najlepiej przygotowywać oba rodzaje tego pieczywa i podawać razem do różnych potraw - wtedy mamy pewność, że przygotowaliśmy dla każdego coś miłego.

NAAN
Składniki na 8 sztuk:
około 500 g mąki
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 jajko
1 szklanka mleka
50 g drożdży
sól

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem. Dodajemy połowę mąki i mieszamy, stopniowo dodając kolejne składniki. Pozostałą część mąki dodajemy stopniowo cały czas wyrabiając, do uzyskania miękkiego i łatwo rozciągliwego ciasta - może się okazać, że nie wykorzystamy całej mąki lub będziemy musieli wziąć trochę więcej. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstawiamy ciasto na około godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 8 równych częsci, wałkujemy do uzyskania placków o grubości około 0,5 cm. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, z obu stron po kilka minut, aż naan się zrumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz