wtorek, 5 stycznia 2016

Hu hu ha, nasza zima zła!


Nadeszła kalendarzowa zima, a z nią tęgie mrozy. W taką pogodę każdy ma ochotę zjeść coś ciepłego, rozgrzewającego. Ostro przyprawiona, gęsta zupa dyniowa z całą pewnością spełnia te kryteria. Oto zupa idealna na panujące chłody: kremowa konsystencja, chrupiące migdały i łagodny jogurt naturalny. Pyszotka. Zapraszamy do przepisu!

ZUPA DYNIOWA Z MIGDAŁAMI
Składniki na 3 porcje:
500 g puree (przepis tutaj) lub świeżej dyni
1 łyżka masła klarowanego
1 kostka rosołowa
1/2 łyżeczki pieprzu białego
1/2 łyżeczki imbiru
1,5 łyżeczki ostrej papryki
60 g migdałów w płatkach
ząbek czosnku
woda
olej
jogurt naturalny

W garnku rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim dynię (jeżeli używamy świeżej dyni a nie puree, należy ją wcześniej pokroić w kostkę). Zalewamy 1 i 1/2 szklanki bulionu z kostki rosołowej i chwilę gotujemy (w przypadku świeżej dyni gotujemy do miękkości, a następnie całość blendujemy). Przyprawiamy pieprzem, imbirem oraz papryką i chwilę gotujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy migdały z przeciśniętym czosnkiem. Zupę podajemy z jogurtem naturalnym i posypaną migdałami.

   Niskokaloryczny styczeń 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz