piątek, 8 lipca 2016

Tort, beza, owoce, krem truskawkowy


Uwielbiam Pavlovą, każdą wariację na jej temat i każde wydanie. Beza, krem i owoce, jeżeli musiałabym wybrać jeden słodki smakołyk, który miałabym jeść do końca życia - nie miałabym wątpliwości. Beza wzbudza we mnie respekt, wiec bardzo długo przymierzałam się do zrobienia swojej Pavlovej, ale w końcu nadarzyła się wyśmienita okazja i oto jest. Piękna, delikatna i pyszna.

BEZA Z KREMEM TRUSKAWKOWYM I OWOCAMI

Składniki na bezę 20-24 cm:
Beza:
ok 200 g białek (z 6 średnich jajek)
300 g cukru (najlepiej drobnego)

Krem:
300 g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
1/3 szklanki likieru truskawkowego (można użyć zmiksowanych truskawek wymieszanych z 1-2 łyżkami wódki)

Do przybrania:
koszyczek malin
250 g borówek

Beza: Schłodzone białka ubijamy, zaczynamy na niskich obrotach miksera, które stopniowo zwiększamy. Gdy z białek zaczynie powstawać piana, dodajemy stopniowo cukier - po jednej łyżce, aby piana ustabilizowała się i nie zważyła. Na końcu miksowania powinniśmy otrzymać gęstą, sztywną i całkowicie białą masę. Blachy wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy ołówkiem dwa koła (pomocny będzie głęboki talerz lub miska o średnicy między 20 a 24 cm), wykładamy na okręgi po połowie masy bezowej i rozprowadzamy, zgodnie z narysowanymi konturami. Bezy pieczemy, a właściwie suszymy w 120 stopniach przez 2 godziny, co pół godziny zamieniając miejscami blachy z bezami, a jeżeli mamy taką możliwość włączamy termoobieg. W przypadku gdyby bezy zaczęły brązowieć zmniejszamy jeszcze o 10 stopni temperaturę. Po 2 godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do wystudzenia. Bezy mogą tak odpoczywać nawet całą noc i cały następny dzień.

Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy schłodzone mascarpone i delikatnie mieszamy (w przypadku szybkiego miksowania krem zrobi się rzadki). Na końcu dodajemy likier truskawkowy, mieszamy.

Pierwszy blat bezowy wykładamy na paterę/talerz, na którym będziemy podawać tort. Na bezę nakładamy 3/4 kremu, który rozprowadzamy zostawiając około 2-3 cm brzegu bezy (krem pokryje całość po nałożeniu górnego blatu), na krem nakładamy równomiernie 3/4 malin i 1/2 borówek. Całość przykrywamy drugim blatem i delikatnie dociskamy, tak aby warstwy skleiły się. Na górę nakładamy pozostały krem i owoce. Podajemy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz