wtorek, 21 lutego 2017

Śledzie w sosie musztardowo-śmietanowym z koperkiem

Śledzie w oleju czy pod pierzynką z żółtego sera znają już wszyscy. Wydawałoby się, że w śledziach w sosie śmietanowym też nie ma już nic do odkrycia, ale okazuje się, że to tylko złudzenie. Na ostatnie Święta przygotowałam śledzie z przepisu z kukbuk.pl - musztarda, miód, koper, śledzie, no i śmietana. Połączenie może niezbyt oczywiste, ale warto spróbować- smakowało wszystkim!

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO-ŚMIETANOWYM Z KOPERKIEM

Składniki:
6 filetów śledziowych

Na marynatę:
100 ml octu
200 g cukru
300 ml wody
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu

Na sos:
4 łyżeczki musztardy stołowej
2 łyżeczki musztardy fransuckiej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
200 ml kwaśniej śmietany 30%
2 łyżki majonezu
1 pęczek koperku
sól
pieprz

Śledzie kroimy na małe kawałki (na jeden kęs). Składniki marynaty mieszamy ze sobą i zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie przekładamy do słoika i zalewamy je marynatą, odstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną noc. Po tym czasie przygotowujemy sos, koperek drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie wyjmujemy z marynaty, delikatnie mieszamy z sosem. Przed podaniem odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

1 komentarz: