środa, 26 kwietnia 2017

Sernikowe muffinki z truskawkami


Pogoda nie rozpieszcza, więc trzeba jakoś inaczej przywołać słoneczną wiosnę :) Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na muffinki z truskawkami, posypane smakowitą kruszonką. Poza kawałkami owoców jest tu także miękkie, sernikowe nadzienie, które dodatkowo podkręca smak puszystych babeczek. Nic tylko spróbować :)

SERNIKOWE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI

Składniki na 22 muffinki:
500g świeżych lub mrożonych truskawek
3 i 1/2 szklanki mąki
230g miękkiego masła
szklanka cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
4 jajka
szklanka jogurtu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli

Na nadzienie sernikowe:
340 mascarpone (można wymieszać pół na pół z serkiem typu philadelphia)
2 żółtka
3 łyżki cukru

Na kruszonkę:
60g zimnego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu

Przygotowanie muffinek: masło zamieszać mikserem do puszystości, dodać biały i brązowy cukier i zmiksować. Dodać jogurt oraz jajka, ponownie zamieszać. W oddzielnej misce połączyć przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.
Następnie przygotować kruszonkę i nadzienie sernikowe, łącząc wymienione wyżej składniki. Powrócić do muffinek: suche składniki dodać do mokrych, dokładnie wymieszać, a następnie dorzucić pokrojone truskawki (jeśli używamy mrożonych - należy je tylko lekko rozmrozić, aby można było je pokroić, ale nie na tyle, aby puściły sok).
Do foremki na muffinki położyć na dno łyżkę ciasta (wyjdzie dosyć gęste), następnie łyżeczkę masy sernikowej, znowu łyżkę masy, na koniec posypując kruszonką (docisnąć ją lekko, aby przykleiła się do ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (bez termoobiegu) na pięć minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 15-20 minut (sprawdzając, czy wbity patyczek będzie suchy po wyjęciu). Ostudzić na kratce.
Na podstawie przepisu z sallysbakingaddiction.com

4 komentarze: