wtorek, 10 kwietnia 2018

Drożdżowe z pomarańczą i orzechami


Ciasto drożdżowe to takie, które wielu z nas kojarzy się z babcinym domem. Zapach drożdży przywołuje wspomnienia dzieciństwa, a miękka bułeczka posmarowana masłem to jeden z najlepszych smaków. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na drożdżowe w nieco "bogatszej" wersji: przełożone orzechami włoskimi i masłem pomarańczowym, w towarzystwie karmelowego sosu. Jedni lubią je pałaszować w towarzystwie kawy, inni wolą ciepłe mleko - tak czy inaczej, smakuje wszystkim :)

CIASTO DROŻDŻOWE Z POMARAŃCZĄ I ORZECHAMI I SOSEM KARMELOWYM

Składniki:

Na ciasto - wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej:
500g mąki pszennej
szczypta soli
30g drożdży, świeżych
4 łyżki cukru
2 średnie jajka
ok. 250ml mleka
1,5 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki oleju

Na nadzienie:
100g masła
skórka otarta z pomarańczy (wcześniej dokładnie wyszorowanej)
170g orzechów włoskich
6 łyżek brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
żółtko
2 łyżki mleka

Na sos:
35ml wody
110g cukru
30g masła
90ml kremówki

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać łyżkę mleka i mąki, odstawić w ciepłe miejsce do (minimum) podwojenia objętości.
W dużej misce roztrzepać jajka, dodać sól, cukier, mleko i olej, przesianą mąkę, następne sok z cytryny i w końcu rozczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto - powinno odklejać się od ręki i ścianek miski, po wciśnięciu w nie palca powinno wracać do poprzedniego położenia. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w szklanym czy drewnianym naczyniu, powinno się unikać metalowych).

Przygotować nadzienie: skórkę startą z pomarańczy sparzyć wrzątkiem (2 razy), razem z masłem wrzucić do rondelka i mocno podgrzać (do pojawienia się bąbelków). Ostudzić.
Orzechy grubo posiekać, wymieszać z brązowym cukrem i cynamonem.
Żółtko wymieszać z mlekiem.

Ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem pomarańczowym, posypać orzechami i zwinąć w roladę. Pokroić na szerokie kawałki, ułożyć w formie wyłożonej papierem, wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (po ok. 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160) na około 40 minut.

Przygotować sos: wsypać do rondelka cukier i dodać wodę, podgrzewać, aż pojawią się bąble, a cukier zacznie brązowieć. Zestawić z ognia, szybko wrzucić masło i śmietankę i wymieszać, ponownie wstawić na kuchenkę i mieszając podgrzać do uzyskania gładkiej konsystencji. Lekko przestudzić (ale przy podaniu sos powinien być ciepły - jeśli za bardzo zgęstnieje, można go podgrzać, nawet w mikrofali).

Przepis na podstawie programu "Bake off: ale ciacho!"

3 komentarze: