środa, 29 sierpnia 2018

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

Dzisiaj na tapecie ciasto z owocami - w końcu trzeba je wykorzystać w letnich wypiekach! Deser ze zdjęcia to puszyste, miękkie ciasto, które smakiem przywodzi na myśl sernik dzięki dodatkowi ricotty. Z łatwością uniosło połówki śliwek, słodkich i lekko kwaśnych (chociaż można je zastąpić także innymi owocami). Kolejną zaletą jest długo utrzymująca się świeżość - nic tylko piec :)


WŁOSKIE CIASTO Z RICOTTĄ I ŚLIWKAMI

Składniki na formę o średnicy 23cm - wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej:

500g śliwek - wypestkowanych i przekrojonych na pół
3 jajka
250g ricotty
200g drobnego cukru
50ml oleju
skórka starta z 1 cytryny
300g mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

cukier puder
cynamon - opcjonalnie

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. Jajka ubić z cukrem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodać ricottę, wciąż miksując tak, aby uzyskać jednolitą masę. Dolać olej i skórkę z cytryny, zmiksować. Następnie dorzucić mąkę z proszkiem i szybko wymieszać np. szpatułką, aby powstało gładkie, gęste ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy, na górze ułożyć śliwki (wnętrzem do dołu). Piec w temperaturze 160 stopni przez około godzinę (ja na ostatnie 10 minut zwiększyłam temperaturę do 180). Ostudzić i posypać cukrem pudrem, u mnie zmieszanym z cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz