Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
wtorek, 11 września 2018
Sernikobrownie z masą krówkową
Kakao. Roztopiona czekolada. Kawałki czekolady. Serek śmietankowy. Mascarpone. Masa krówkowa. A teraz to wszystko połączcie. Mieszanka wybuchowa? Tak może się wydawać ;) Jednak jako sernikobrownie mieszanka tych wszystkich składników daje deser który nie jest tak obłędnie słodki, jakby się mogło wydawać. Wilgotne, bardzo czekoladowe brownie i lekko kwaskowata masa sernikowa z dodatkiem mleka skondensowanego. Cudownie pachnie podczas pieczenia i świetnie smakuje. A przyrządzenie zajmuje raptem kilka minut - spróbujcie sami :)
SERNIKOBROWNIE Z MASĄ KRÓWKOWĄ
Składniki (na blaszkę o wymiarach 20x30cm), wszystkie w temperaturze pokojowej:
Na brownie:
250g gorzkiej czekolady
200-220g masła (w pierwotnym przepisie - i tak też zrobiłam - było 250g, ale myślę, że 200g w zupełności wystarczy)
250g brązowego cukru
60g mąki
60g kakao
3 jajka
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę sernikową:
250g mascarpone
150g serka śmietankowego
150g masy krówkowej
50g mąki
1 żółtko
200g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego przestudzenia, pozostałe 50g posiekać. Masło zmiksować z cukrem, następnie kolejno dodać jajka i żółtko. Wymieszać z gorzką czekoladą (i rozpuszczoną i posiekaną), dorzucić suche składniki i szybko wymieszać.
Wszystkie składniki na masę sernikową połączyć, aby powstała jednolita masa.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć i rozprowadzić połowę ciasta brownie, następnie połowę masy sernikowej, znowu brownie i znowu sernik. Wierzch wymieszać za pomocą patyczka czy wykałaczki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Ciasto musi być suche z wierzchu. Wystudzić przed podaniem.
Z przepisu Rachel Khoo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie! Karmel i czekolada- połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńraj na ziemi, przepyszne ciasto
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNajlepszy sernik jaki miałam okazję upiec!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń56 year old Electrical Engineer Sigismond Candish, hailing from McCreary enjoys watching movies like ...tick... tick... tick... and Sand art. Took a trip to Kasbah of Algiers and drives a Sonata. moja odpowiedz
OdpowiedzUsuń