wtorek, 11 września 2018

Sernikobrownie z masą krówkową


Kakao. Roztopiona czekolada. Kawałki czekolady. Serek śmietankowy. Mascarpone. Masa krówkowa. A teraz to wszystko połączcie. Mieszanka wybuchowa? Tak może się wydawać ;) Jednak jako sernikobrownie mieszanka tych wszystkich składników daje deser który nie jest tak obłędnie słodki, jakby się mogło wydawać. Wilgotne, bardzo czekoladowe brownie i lekko kwaskowata masa sernikowa z dodatkiem mleka skondensowanego. Cudownie pachnie podczas pieczenia i świetnie smakuje. A przyrządzenie zajmuje raptem kilka minut - spróbujcie sami :)

SERNIKOBROWNIE Z MASĄ KRÓWKOWĄ

Składniki (na blaszkę o wymiarach 20x30cm), wszystkie w temperaturze pokojowej:

Na brownie:
250g gorzkiej czekolady
200-220g masła (w pierwotnym przepisie - i tak też zrobiłam - było 250g, ale myślę, że 200g w zupełności wystarczy)
250g brązowego cukru
60g mąki
60g kakao
3 jajka
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę sernikową:
250g mascarpone
150g serka śmietankowego
150g masy krówkowej
50g mąki
1 żółtko

200g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego przestudzenia, pozostałe 50g posiekać. Masło zmiksować z cukrem, następnie kolejno dodać jajka i żółtko. Wymieszać z gorzką czekoladą (i rozpuszczoną i posiekaną), dorzucić suche składniki i szybko wymieszać.
Wszystkie składniki na masę sernikową połączyć, aby powstała jednolita masa.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć i rozprowadzić połowę ciasta brownie, następnie połowę masy sernikowej, znowu brownie i znowu sernik. Wierzch wymieszać za pomocą patyczka czy wykałaczki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Ciasto musi być suche z wierzchu. Wystudzić przed podaniem.

Z przepisu Rachel Khoo.

4 komentarze: