piątek, 28 czerwca 2013

Truskawkowe muffinki z cynamonem

„Zrób coś z tymi truskawkami” – usłyszałam ostatnio. Nie ma sprawy! To, że poobijane truskawki się słabo prezentują, nie oznacza wcale, że źle smakują – szczególnie w duecie z cynamonem, czego dowodem są zrobione przeze mnie muffinki J




TRUSKAWKOWE MUFFINKI Z CYNAMONEM

Składniki na 18 muffinek:
200g truskawek
260g mąki
Jajko
180g cukru
100ml oleju
250ml jogurtu
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki sody

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Roztrzepać jajko, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem oraz z obranymi i umytymi truskawkami pokrojonymi w sporą kostkę. Na to przesiać mieszankę mączną i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C (z termoobiegiem) przez 15 minut. Zostawić w formie na pięć minut, aby ciasto mogło odpocząć.

Smak muffinek bardzo mi się spodobał – były słodkie dzięki truskawkom, nieco pikantne dzięki cynamonowi, a jednocześnie lekkie dzięki jogurtowi. Strzał w dziesiątkę! J

Przepis, który zmodyfikowałam, pochodzi z książki „Babeczki słodkie i pikantne” wydawnictwa Weltbild.

6 komentarzy:

  1. Kocham Cię za dodatek cynamonu! Moja ukochana przyprawa :) Mmmm! Wyglądają nieziemsko!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha, dziękuję ;) szczerze mówiąc, trochę się obawiałam, że smak cynamonu zdominuje słodycz truskawek, ale wyszło fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam, bajeczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, cieszę się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. „Zrób coś z tymi truskawkami” - PYSZNE! :)

    OdpowiedzUsuń