wtorek, 22 października 2013

Sałatka brokułowa

 Jedna z moich ulubionych sałatek. Lekka, szybka w przygotowaniu, tylko z 4 (nie, nie 3 ;)) składników. W dodatku bardzo ładnie prezentuje się na półmisku ;)

SAŁATKA BROKUŁOWA

Składniki:
Brokuł – podzielony na różyczki i ugotowany al dente  w wodzie z solą i odrobiną cukru -  koniecznie w odkrytym garnku, inaczej zbrązowieje
Feta
Płatki migdałowe uprażone na lekko otłuszczonej patelni z dodatkiem świeżo przeciśniętego czosnku (dodany pod sam koniec prażenia)
Brokuły i fetę należy posypać ciepłymi płatkami, dzięki czemu cała sałatka przesiąknie ich aromatem.

2 komentarze:

  1. wygląda tak pięknie : O ale czy można fetę czymś zastąpić? nie lubię jej strasznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi sobie wyobrazić, jak nie można lubić fety :P Hmm, myślę, że nada się oscypek - nada sałatce wędzonego smaku, a jest wystarczająco słony :)

      Usuń