środa, 13 listopada 2013

Hiszpańskie ciasto cytrynowe


Ciasto cytrynowe jest dobre tylko wtedy, kiedy a) nie jest wyschniętym na wiór kawałkiem tektury i b) jest wyraźnie kwaśne. I to, które zrobiłam, spełnia oba warunki ;) lekkie, słodkie, z prostych składników, które na pewno macie w domu. Więc rozgrzejcie piekarnik i do dzieła!


HISZPAŃSKIE CIASTO CYTRYNOWE

Składniki (na blachę 22x28cm):
200g masła
200g cukru
200g mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cytryna
150g cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie kolejno dodać jajka. Wciąż miksując (na wolniejszych obrotach) dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz skórkę startą z cytryny. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia (masa będzie gęsta, należy ją wygładzić). Piec w temperaturze 180°C – pierwsze 15 minut z termoobiegiem, kolejne 10 z dwiema grzałkami. Cukier puder wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny, aż powstanie gładki lukier. Gorące ciasto ponakłuwane widelcem posmarować lukrem. Można ostudzić przed podaniem, ale niekoniecznie – przy takim zapachu ciężko się powstrzymać ;)
Przepis stąd: http://osmykolorteczy.blog.pl/2012/08/24/hiszpanskie-ciasto-cytrynowe/


Wpis dołączam do akcji:

1 komentarz:

  1. Maślane i cytrynowe, lubię takie ciasta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń