Ciasto cytrynowe jest dobre tylko wtedy, kiedy a) nie jest
wyschniętym na wiór kawałkiem tektury i b) jest wyraźnie kwaśne. I to, które
zrobiłam, spełnia oba warunki ;) lekkie, słodkie, z prostych składników, które
na pewno macie w domu. Więc rozgrzejcie piekarnik i do dzieła!
HISZPAŃSKIE CIASTO CYTRYNOWE
Składniki (na blachę 22x28cm):
200g masła
200g cukru
200g mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cytryna
150g cukru pudru
200g masła
200g cukru
200g mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cytryna
150g cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie kolejno
dodać jajka. Wciąż miksując (na wolniejszych obrotach) dodać przesianą mąkę i
proszek do pieczenia oraz skórkę startą z cytryny. Ciasto wyłożyć do formy
wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia (masa będzie gęsta, należy
ją wygładzić). Piec w temperaturze 180°C – pierwsze 15 minut z termoobiegiem,
kolejne 10 z dwiema grzałkami. Cukier puder wymieszać z sokiem wyciśniętym z
cytryny, aż powstanie gładki lukier. Gorące ciasto ponakłuwane widelcem
posmarować lukrem. Można ostudzić przed podaniem, ale niekoniecznie – przy
takim zapachu ciężko się powstrzymać ;)
Przepis stąd: http://osmykolorteczy.blog.pl/2012/08/24/hiszpanskie-ciasto-cytrynowe/
Przepis stąd: http://osmykolorteczy.blog.pl/2012/08/24/hiszpanskie-ciasto-cytrynowe/
Wpis dołączam do akcji:
Maślane i cytrynowe, lubię takie ciasta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń