niedziela, 10 listopada 2013

Tapas drożdżowe z oliwkami/mozzarellą


Na naszym profilu na popularnym portalu społecznościowym ;) obiecałam, że niedługo pojawią się przepisy na pyszne tapas. I oto jest pierwszy z nich – wbrew pozorom robi się je stosunkowo krótko – ciasto rośnie łącznie pół godziny, pieką się kwadrans. I są pyszne ;)


TAPAS DROŻDŻOWE Z OLIWKAMI/MOZZARELLĄ

Składniki (na około 25 bułeczek):
500g mąki
1 czubata łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
200ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
250g zielonych, wydrylowanych oliwek
Łyżka oliwy z oliwek
100g startej mozzarelli
Bazylia
Płatki chilli
Pieprz
Zioła prowansalskie

Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, dodać odrobinę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, wodę i zacząć wyrabiać, pod koniec dodając oliwę. Ciasto odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsze: oliwki z oliwą i czosnkiem zmielić, przyprawić pieprzem, ziołami prowansalskimi i chilli. Mozzarellę wymieszać z dużą ilością świeżej bazylii i chilli. Farsz musi być naprawdę pikantny, ciasto znacznie złagodzi smak.
Ciasto podzielić: 2/3 rozwałkować na kształt prostokąta, posypać farszem oliwkowym i zawinąć, resztę ciasta tez rozwałkować i wypełnić nadzieniem z mozzarelli. Bułeczki pokroić (pod skosem, na szerokość 2-3 cm), posmarować oliwą. Piec w piekarniku w temperaturze 210°C (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut (do przyrumienienia).

Zainspirowałam się przepisem ze strony:http://www.alakuchniablog.starnawski.com/index.php/przystawki/199-tapas-drozdzowe-zawijane-z-oliwkami-i-mozzarella
 

2 komentarze:

  1. Doskonałe, bardzo pomyslowe przekąski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tapas to naprawdę pyszna rzecz. Szkoda, że restauratorzy, szczegółnie w duzych miejscowościach turystycznych nie wpadli jeszcze na ten pomysł.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń