sobota, 16 listopada 2013

Tortilla po hiszpańsku


O ile meksykańską tortillę jadł niemal każdy, o tyle jej hiszpańska siostra cieszy się mniejszym powodzeniem. Jej głównymi składnikami są jajka i ziemniaki, a do tego cebula, szczypiorek i oczywiście przyprawy. Danie jest szybkie i tanie w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne – właśnie dzięki swojej prostocie :)


TORTILLA DE PATATAS

Składniki:
½ kg ziemniaków
3 jajka
½ cebuli
Łyżka posiekanego szczypiorku
Sól
Pieprz
Chilli
Dodatkowo:
Olej do smażenia


Obrane i pokrojone w talarki (grubości 2-3mm) ziemniaki namoczyć w wodzie aż do momentu smażenia (jeśli muszą zaczekać). Następnie odsączone  usmażyć w głębokim oleju, a  pod koniec smażenia dodać cebulkę. Zdjąć z patelni. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju lub oliwy, wrzucić ziemniaki z cebulą, zalać rozbełtanymi jajkami wymieszanymi z przyprawami i odrobiną wody, posypać szczypiorkiem. Kiedy jajko będzie ścięte, do patelni przyłożyć talerz, odwrócić, a odwróconą tortillę zsunąć na patelnię i chwilę podsmażyć, żeby tortilla ścięła się z drugiej strony. Danie można podawać na gorąco lub na zimno. Oprócz cebuli i szczypiorku można dodawać kawałki papryki lub podsmażonej kiełbasy chorizo.

Przepis dołącza do akcji:

2 komentarze: