środa, 18 grudnia 2013

Migdałowy tort bezowy z kremem piernikowym


Ostatnio w krótkim czasie zrobiłam dwukrotnie tort bezowy. Ten był dopiero próbnym wypiekiem, ale i tak wyszedł pysznie ;) Delikatna, słodka beza z lekko ciągnącym środkiem i chrupiącymi migdałami przełożona kremem o piernikowym smaku z drobinami ciasteczek. A do tego jeszcze aksamitna polewa, która równoważy słodycz pozostałych składników…

MIGDAŁOWY TORT BEZOWY Z KREMEM PIERNIKOWYM

Składniki:
5 białek
350g cukru
100g posiekanych migdałów
200g śmietany kremówki
250g mascarpone
100g herbatników
3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
Cukier puder

Dodatkowo:
100g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka

Migdały uprażyć i ostudzić. Białka ubijać, kiedy zaczną bieleć stopniowo dodawać cukier, wciąż miksując na sztywną masę. Dodać migdały i rozprowadzić na trzech kołach o średnicy 20cm (narysowanych na papierze do pieczenia). Piec w temperaturze 150°C z termoobiegiem przez około 50 minut (beza będzie lekko ciągnąca w środku).
Śmietanę ubijać z cukrem pudrem (do smaku), kiedy będzie prawie sztywna dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec wymieszać z pokruszonymi herbatnikami i przyprawą do piernika (można też użyć ciasteczek korzennych).
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i polać złożony tort (blat-krem-blat-krem-blat). Przed podaniem schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz