poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pinchos!


Nie, to nie są takie zwykłe szaszłyki, tylko hiszpańskie pinchos. Według cioci Wikipedii są to przekąski podobne do tapas, ale główną różnicę stanowią wykałaczki, na które nabija się pinchos. Zrobiłam z nich nie tyle przekąskę, co po prostu „pełnoprawne” danie, idealne na rodzinny obiad ;)

PINCHOS

Składniki:
½ kg schabu środkowego
½ cebuli
ząbek czosnku
5-6 łyżek oleju
1 torebka przyprawy do kebabów
½ pęczka natki pietruszki

Mięso pokroić w małą kostkę, z pozostałych składników przygotować zalewę (cebulę i czosnek pokroić, natkę wrzucić w gałązkach). Moczyć w niej mięso (najlepiej zostawić na noc). Mięso( bez cebuli, czosnku i natki) nabijać na patyczki do szaszłyków i smażyć na patelni lub piec na grillu (już nie dodając oleju).
Pinchos świetnie smakują z podpiekanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Enjoy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz