wtorek, 7 stycznia 2014

Czekolada+czekolada - najlepiej!


Kiedy miałam upiec babeczki, długo nie mogłam się zdecydować, jakie. Chciałam użyć prostych składników (lenistwo nie pozwala na wyjście do sklepu ;)), a jednocześnie zadbać o dobry smak babeczek. Wybór padł na te, bo nie mogłam oprzeć się przepisowi na babeczki z kawałkami czekolady w środku, które w dodatku są pokryte warstwą kremu z czekoladą…

BABECZKI Z CZEKOLADĄ I KREMEM CZEKOLADOWYM

Składniki na 16-17 babeczek:
100g masła
150g cukru
2 jajka
150g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
100g jogurtu naturalnego
50g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej

Dodatkowo (na krem):
30g czekolady mlecznej
30-40g czekolady gorzkiej
160g cukru pudru
120+łyżeczka masła
łyżka mleka

100g masła utrzeć ze 150g cukru, pojedynczo dodać jajka wciąż miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą i na zmianę z jogurtem wymieszać z masą maślaną. Na koniec dodać posiekane czekolady. Ciasto wyłożyć do foremek i piec w temperaturze 150°C (z termoobiegiem, ładnie wyrosną) przez około 20 minut.
Stopić 60g czekolady z łyżeczką masła i mlekiem, masło utrzeć na puszystą masę i miksując po łyżce dodawać czekoladę. Na koniec dorzucić przesiany cukier puder i zmiksować krem. Nakładać go szprycką na ostudzone babeczki (należy to zrobić od razu po przygotowaniu kremu, później zastyga i trudno go wycisnąć ze szprycy).



Przepis dołączam do akcji:


Posługiwałam się przepisem z książki „Babeczki słodkie i pikantne” wyd. Weltbild.

2 komentarze:

  1. Takie pytanie, skoro ten krem zastyga to czy mogę go użyć do dekoracji tortu, który muszę potem przewieźć na drugi koniec Polski ? Chodzi mi o to czy nie stopi się po 5 godzinach w samochodzie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinien wytrzymać, szczególnie że nie ma upałów :) ale nie wiozłabym go pod oświetloną słońcem szybą :)

      Usuń