Kolejny prosty wypiek, szybki w przygotowaniu. Bardzo wilgotne i bardzo ciemne ciasto (chociaż zawiera tylko kakao, a nie czekoladę), a do tego orzeźwiający, choć dość ciężki słodki krem cytrynowy. Smaki świetnie się łączą i uzupełniają, więc nie traćcie czasu i włączajcie piekarnik :)
WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM
Składniki na formę 20-22 cm:
160g mąki
120ml oleju
220g cukru
60ml gorącej wody
20g kakao
120ml maślanki
jajko
łyżeczka sody
duża szczypta soli
Dodatkowo:
500g mascarpone
200g cukru pudru
skórka i sok z cytryny
Mąkę, kakao, sodę i sól przesiać i wymieszać. Jajko wymieszać z cukrem, olejem i maślanką. Wsypać mieszankę mączną i szybko wymieszać, na koniec dodając wodę. Piec w temperaturze 150°C (20 minut dwie grzałki, kolejne 20-30 – z termoobiegiem) w natłuszczonej i wysypanej mąką formie. Wystudzić.
Mascarpone wymieszać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, aż znikną wszystkie
grudki. Częścią kremu przełożyć ciasto, resztę nałożyć na wierzch. Przed
podaniem schłodzić w lodówce.
Przepis dołączam do akcji:
Mmmm, ciacho wygląda naprawdę pysznie. :)
OdpowiedzUsuńi takie też było ;) dzięki ;)
Usuńmusi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńMam skłonność do przekombinowanych ciast (czyli wielowarstwowych i pracochłonnych), ale ostatnio staram się ograniczać ten mój zapęd i takie właśnie ciasto chętnie bym upichciła :)
OdpowiedzUsuńja nie miałam czasu na takie skomplikowane ciasto, zwykle zrobienie tortu zajmuje mi niemal cały dzień ;)
UsuńJa odkrylam, ze ciasta czekoladowe bez czekolady (ale z kakao) sa o nieboooo lepsze :D
OdpowiedzUsuńCiacho wyglada bardzo smakowicie :) Za tydzien upieke cos w tym stylu ;)
Fakt, niektóre ciasta z czekoladą nie są aż tak aromatyczne :)
UsuńPyszne zdjęcie, ciasto wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńi takie też było, dzięki ;)
Usuń