niedziela, 16 marca 2014

Specjalny, wyjątkowy, najlepszy.

Tort, który Wam prezentuję, jest zarezerwowany wyłącznie na specjalne okazje. To taka wariacja na temat tortu szwarcwaldzkiego – ale zmodyfikowałam kilka składników, to i tamto dodałam i wyszedł ten… potwór ^^ Trzy warstwy czekoladowego biszkoptu (obłędny zapach podczas pieczenia), przełożone kremem z nutą białej czekolady, do tego znowu krem z nutellą. I oczywiście wiśnie, mocno nasączone alkoholem. Jeśli zbliża się jakaś ważna uroczystość – koniecznie zerknijcie :)

TORT CZEKOLADOWY - mój ;)

Składniki (na formę o średnicy 26cm):
140g gorzkiej czekolady
75g masła
6 jajek – rozdzielonych na białka i żółtka
180g cukru
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo – na krem do przełożenia tortu:
250g mascarpone
250ml śmietany kremówki
100g białej czekolady
2 i ½ łyżki cukru pudru

Ponadto:
250g mascarpone
5 łyżek nutelli
Wiśnie – zalane rumem min. 24 godziny wcześniej lub użyte do zrobienia domowej wiśniówki

Gorzką czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę i stopniowo dodać (wciąż miksując) ostudzoną czekoladę. Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie wmieszać mieszankę mączną. Pianę dodać do masy z żółtek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Biszkopt piec w temperaturze 180°C, przez 40 minut (po 20 włączyć termoobieg). Po upieczeniu na chwilę zostawić w piekarniku, ostudzić.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę z cukrem pudrem lekko ubić (nie na sztywno!), następnie łyżkami dodawać lekko przestudzoną czekoladę (miksując), a potem – też stopniowo – mascarpone. Pierwszy blat nasączyć rumem z sokiem z wiśnie lub wiśniówką, ułożyć wiśnie, przykryć połową kremu, na to nałożyć drugi blat, znowu nasączyć, ułożyć pozostałe wiśnie i resztę kremu. Ostatni blat tylko nasączyć alkoholem.
Nutellę i mascarpone dokładnie wymieszać i obłożyć kremem tort. Schłodzić ciasto – zostawić na kilka godzin w lodówce.

4 komentarze: