niedziela, 9 marca 2014

Zamiast owsianki


Jeśli lubicie muffinki na śniadanie – te są idealną propozycją :) Pożywne i sycące, dzięki dodatkowi płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców dadzą Wam energię na cały poranek ;) A w dodatku po zjedzeniu nie będziecie mieć żadnych wyrzutów sumienia – w końcu tyle w nich drogocennych składników! :D


OWSIANE MUFFINKI Z ORZECHAMI I MORELAMI

Składniki (na 10-12 muffinek):
100g jogurtu naturalnego
50g płatków owsianych
50g orzechów włoskich
30g suszonych moreli (można użyć także innych owoców, np. żurawin lub daktyli)
3 łyżki oleju
4 łyżki miodu
jajko
90g mąki
¼ łyżeczki sody
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu

Jajko rozbełtać, wymieszać z płatkami owsianymi, jogurtem, olejem, miodem, pokrojonymi owocami i grubo posiekanymi orzechami. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki przesiać do mokrych i szybko wymieszać. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.


Luźno oparłam się na przepisie z książki "Babeczki słodkie i pikantne" wyd. Weltbild.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie muffinki, są pyszne i chrupiące.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsiane muffiny, zdrowie samo. Miło tak zdrowo i smacznie rozpocząć dzień.

    OdpowiedzUsuń